Özel Sayı

Cilt: 7 Sayı: Prof. Dr. Muammer ERDOĞAN Anısına Kongre Özel Sayısı, 29.03.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Bingöl Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi; ekonomi ve finans, beşeri ve sosyal bilimler, işletme ve yönetim, İslam iktisadı ve hukuku ile kamu yönetimi gibi başlıkların oluşturduğu geniş bir alanda bilimsel çalışmaları desteklemeyi ve yayımlamayı amaçlayan uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi kapsamında, araştırmacılar ve akademisyenler için global ölçekte kabul edilebilir bir bilgi üretimi ve paylaşımı ortamının sağlanması, toplumun bilimsel ve entelektüel birikimine ulusal ve uluslararası düzeyde müspet katkı sağlanması hedeflenmektedir. Dergi, özgün makalelerin yanı sıra, editöre mektuplar, toplantı ve konferans raporları, kitap kritiği ve yayın kurulunun kararıyla özel sayılarının da yayınlandığı uluslararası bir iktisat, işletme, finans, İslam iktisadı ve finansı ile kamu yönetimi dergisi olma özelliği taşımaktadır. Tüm makalelerin Türkçe ya da İngilizce yayımlanabildiği dergi, yayın etiğinin en yüksek standartlarını benimsemeyi taahhüt etmekte ve herhangi bir etik dışı tutuma karşı olası tüm önlemleri almaktadır.


Bingöl Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, yılda iki sayı olarak çıkarılmaktadır. Aralık ve Ağustos sayılarımız için makale kabul etmekteyiz. Yayınlar için ücret talep edilmez. Derginin adı belirtilmeden hiçbir alıntı yapılamaz.

İçerik:

· Ekonomi ve Finans,

· Beşeri ve Sosyal Bilimler,

· Kamu Yönetimi,

· İşletme ve Yönetim Bilimleri,

· İslam İktisadı ve Finansı,

· Kamu Maliyesi.


 


Sayın Yazarlar, 07.04.2023 tarihi itibariyle dergimiz yazım kuralları güncellenmiştir. Lütfen dergimize göndereceğiniz çalışmaları aşağıda yer alan yazım kurallarına göre düzenleyiniz.
Yazım Kuralları

1. Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (BİİBFAD)’ne gönderilecek çalışmalar için sisteme aşağıdaki dosyaların yüklenmesi gerekmektedir;
a) Tam Metin Dosyası (Tam metin şablonuna uygun olarak hazırlanmalı ve yazar bilgilerini kesinlikle içermemelidir),
b) Telif Hakkı Devir Formu (Tüm tarafından imzalandıktan sonra taranarak sisteme yüklenmelidir),
c) Başlık Sayfası (Yazar, Etik beyanı, Etik kurul izni bilgileri sisteme yüklenmelidir),
d) Etik Kurul Onayı Belgesi (Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için bu belge sisteme yüklenmelidir).
2. BİİBFAD’da gönderilen çalışmaların daha önce yayınlanmamış, yayınlanmak üzere gönderilmemiş ve yayınlanmak için değerlendirme sürecine alınmamış olması gerekir.
3. BİİBFAD’da Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmış çalışmalar yayınlanmaktadır.
4. Çalışmalar A4 boyutunda, kenar boşlukları sağ ve sol 2,5 cm ve alt ve üst 3 cm olacak şekilde, tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olacak şekilde hazırlanmalıdır.
5. Çalışmalar 11 punto ile Book Antiqua yazı stilinde yazılmalıdır.
6. Paragraf arası boşluğu öncesi ve sonrası 6 nk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Her bir paragraf ilk satır girintisi 1 cm olarak yazılmalıdır.
7. Çalışmaların uzunluğu kaynakça dahil en az 3.000 en fazla 7.500 kelime olmalıdır ve 25 sayfayı geçmemelidir (Tablolar, grafikler vb. tüm ekleri dahil)
8. Çalışma başlığı ilk harfleri büyük diğer harfler küçük olarak sayfanın ortasına hizalı biçimde, Book Antiqua yazı stilinde Bold (Kalın) olarak yazılmalıdır. Çalışma Türkçe ise Türkçe başlığın altına İngilizce başlık, çalışma İngilizce ise İngilizce başlığın altına Türkçe başlık yazılmalıdır. İki dildeki başlık da 12 punto olarak yazılmalıdır.
9. Türkçe ve İngilizce özetler 180 kelimeyi aşmayacak şekilde Book Antiqua yazı stilinde 9 punto olarak yazılmalıdır. Öz ve Abstract başlığı 9 punto ile Bold olarak sola yaslı yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında çalışmanın alanını tanımlayacak en az 3 en fazla 5 adet Anahtar Kelime (Keywords) ve ayrıca en az bir adet JEL kodu mutlaka yazılmalıdır. Özler; yazının amacını, kapsamını ve sonuçlarını ihtiva etmelidir.
10. Her çalışma için mutlaka literatür taraması yapılmalı ve ayrı bir başlık olarak verilmelidir. Dergimize gönderilen çalışmalar aşağıdaki yapı ve bu yapıya benzer şekillerde hazırlanmalıdır;
Çalışma İsmi
Öz/Abstract
1. Giriş
2. Literatür İncelemesi
3. Yöntem
4. Analiz Sonuçları
5. Değerlendirme ve Sonuç
Kaynakça
Ekler (varsa)
11. Ana başlıklar 1., 2., 3., … şeklinde alt başlıklar ise 1.1., 1.2., 1.3., …şeklinde yazılmalıdır. Ana başlıklar bütün harfler büyük ve alt başlıklar, her sözcüğün ilk harfleri büyük diğer harfler küçük olarak yazılması gerekir.
12. Tablo ve Şekil başlıkları 9 punto ile üstte ve ortalanmış olarak yer almalı ve önce ve sonra 6 nk satır aralığı bırakılmalıdır. Tablo içeriği 9 punto olmalı, önce ve sonra boşluk/satır aralığı bırakılmamalıdır. Tablo ve Şekil başlıkları mutlaka numaralandırılmalı (Tablo 1:, Şekil 1: ). Gerektiğinde açıklayıcı notlar, kaynak vb. Tablo ve Şeklin altına Not: şeklinde ve 9 punto ile verilmelidir. Çok zorunlu durumlarda tablo içeriği 8 punto da olabilir.
13. Denklemler Word’de denklem sekmesi kullanılarak 11 punto ile önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılarak tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Denklemler sağa yaslı olarak numaralandırılmalıdır.
14. Çalışmalarda ondalık sayılar nokta ile gösterilmelidir.
15. Türkçe yazılmış metinler için genişletilmiş özet yazılması zorunludur. Genişletilmiş özetler, en az 450 kelime olmalıdır, makalenin amacını, metodunu, bulgularını, sonuçlarını ve tartışmalarını alt başlıklar halinde içermesi ve makalenin kaynakça bölümünden sonra verilmesi gerekmektedir.
16. Etik Kurul Onayı ile ilgili olarak,
ULAKBİM TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmektedir. Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanız ile birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise, ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.
Aday makalelerinizi lütfen aşağıdaki maddelere göre düzenleyerek gönderiniz.
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
2. Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.
5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
7. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve bu durum makalede belirtilmelidir.
8. Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu’nun” alındığı belirtilmelidir.
9. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
10. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfasında izne ilişkin bilgilere (kurul adı, tarih ve yayın numarası) yer verilmelidir.
11. Veri toplamada kullanılan ölçekler için ölçek sahibinden izin alınmalı ve makalede beyan edilmelidir.
NOT: Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurullara başvurabilmektedir.
17. Yüklenen her bir makale hakem sürecine geçilmeden iThenticate yazılımı aracılığı ile dergi ekibimiz tarafından taranmaktadır. Yazarların ayrıca Benzerlik raporunu sisteme yüklemelerine gerekmemektedir.
Yüklenen her bir makale için iThenticate yazılımı rapor dosyası yüklenmelidir. iThenticate raporu sonucu %20 'nin üzerinde olan makaleler RED edilmektedir.
Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi benzerlik oranı tespitinde aşağıdaki kuralları benimsemektedir:
- Genel benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan makaleler hakem sürecine girmeden yazara geri gönderilmektedir. Bu durumda yazarlar 4 hafta içerisinde makaleyi düzenleyip tekrar gönderebilirler.
- Tek bir kaynaktan benzerlik oranı %3'ten az olmalıdır.
Ayrıca, -benzerlik oranından bağımsız olarak- bir kaynaktan alınan ve ilgili kaynağa gönderme yapılmayan her türlü ifade ve/veya bloklar halinde benzerlikler durumunda çalışma değerlendirme sürecine alınmadan yazara iade edilecektir.
Yukarıda bahsedilen kuralların makale başvurusunda bulunan tüm yazarlar tarafından kabul edilir.
18. Dergimizde APA (American Psychological Association) 6. Sürüm referans sistemi uygulanmaktadır. Gönderilecek olan makalelerin APA 6. Sürüm temel kaynak gösterme kuralları dikkate alınarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. APA 6. Sürüm kaynak gösterme kuralları aşağıda özetlenmiştir.
Metin İçi Kaynak Gösterme (Atıflar)
Makale içinde yapılacak atıflarda, parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayın yılı ve sayfa numarası sırasıyla verilmelidir (Gürbüz, 2022: 298).
Birden fazla kaynak gösterileceği durumlarda eserler aynı parantez içinde, yıla göre sıralı olarak, birbirinden noktalı virgülle ayrılarak sıralanmalıdır (Patır, 2009: 74; Erkan, 2017: 260).
İki yazarlı kaynaklarda, araya “ve” işareti (Koç ve Tatlı, 2017: 73) şeklinde gösterilmelidir.
Üç, dört ve beş yazarlı kaynaklar da ise tüm yazarların soyadları verilmelidir (Koç, Delibaş ve Anadol, 2022: 4). Metin içinde tekrarlayan kullanımlarda ise (Koç vd., 2022) şeklinde gösterilmesi gerekmektedir.
Altı veya daha çok yazarlı kaynaklar ise (Apergis vd., 2010) şeklinde gösterilmelidir.
Yazarın aynı yıl yayınlanmış iki eseri, yayın yılına bir harf eklenmek suretiyle ayırt edilir (Akbakay, 2022a: 2348), (Akbakay, 2022b: 150).
Soyadları aynı olan iki yazarın aynı yılda yayınlanmış olan eserleri, adların ilk harflerinin de yazılması yoluyla belirtilmelidir (Zhang, X. 211: 46), (Zhang, C. 2011: 27).



Cümle içi ilk atıf
Cümle içi takip eden atıf(lar)
Cümle sonu ilk atıf
Cümle sonu takip eden atıf(lar)
Tek Yazar
Türkan (2016)
Türkan (2016)
(Türkan, 2016: 653)
(Türkan, 2016: 653)
İki Yazar
Halifeoğlu ve Esen (2022)
Halifeoğlu ve Esen (2022)
Halifeoğlu ve Esen, 2022: 1142)
Halifeoğlu ve Esen, 2022: 1142)
Üç-Beş Yazar
Wang, Li, Fang ve Zhou (2016)
Wang vd. (2016)
(Wang, Li, Fang ve Zhou, 2016: 363)
(Wang vd., 2016: 363)
Altı ve 6 üzeri Yazarlı çalışma
Yuan vd. (2014)
Yuan vd. (2014)
(Yuan vd., 2014: 510)
(Yuan vd., 2014: 510)
Kurum Yazarlı kaynaklar
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD, 2020)
(OECD, 2020)
Organisation for Economic Co-operation and Development [OECD], 2020: 5)
(OECD, 2020: 5)

Kaynakça Gösterimi

ATIF TÜRÜ 
KAYNAKÇA
MAKALE 

Tek Yazar
Aslan, M. B. (2020). An econometric analysis on the relationship of economic liberalization with real exchange rate. Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 271-290.
İki Yazar
Güven, M., & Gültekin, H. (2021). The effect of high-dose parenteral vitamin D3 on COVID-19-related inhospital mortality in critical COVID-19 patients during intensive care unit admission: an observational cohort study. European Journal of Clinical Nutrition, 75(9), 1383-1388. 
Üç-Beş Yazar
Polat, M., Kanmaz, D., & Vergi, H. (2019). Vadeli ve spot piyasalar arasında nedensellik ilişkisi: Borsa İstanbul Örneği. Bitlis Eren Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik İzdüşüm Dergisi, 4(1), 84-96.
Altı ve 6 üzeri Yazarlı çalışma
Robinson, C., Dilkina, B., Hubbs, J., Zhang, W., Guhathakurta, S., Brown, M. A., & Pendyala, R. M. (2017). Machine learning approaches for estimating commercial building energy consumption. Applied Energy, 208, 889-904.
Elektronik dergi makalesi: Ön baskı
Wencong, L., Kasimov, I., & Saydaliev, H. B. (2023). Foreign direct investment and renewable energy: Examining the environmental Kuznets curve in resource-rich transition economies. Renewable Energy. Elektronik ön baskı. https://doi.org/10.1016/j.renene.2023.03.054.

ATIF TÜRÜ 
KAYNAKÇA
KİTAP VE KİTAP BÖLÜMÜ

Tek Yazar
Gürbüz, A. (2020). Zen ve tasavvuf ışığında kendini bilmenin yolu. 5. Baskı, İnsan Yayınları.
İki Yazar
Özsoylu, A. F. ve Ergen, Z. (2014). Türkiye’de kamu sektörü analizi. Adana: Karahan Yayınları.
3-5 Yazar
Özulucan, A., Özdemir, F.S. ve Arslan, S. (2007). Çözümlü Açıklamalı Dönem İçi ve Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları. Siyasal Yayınevi.
Altı ve üstü Yazarlı çalışma
Gloster, J., Jones, A., Redington, A., Burgin, L., Sorensen, J. H., Turner, R., . . . Paton, D. (2010). A handbook of critical approaches to education. New York, NY: Oxford University Press.
Tek Editörlü
Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal alan. İstanbul: Hil Yayınları.
2 veya daha fazla Editörlü
Alberro, A., & Stimson, B. (Eds.). (2000). Conceptual art: a critical anthology. MIT press.
Çeviri
Krugman, P. (2010). Bunalım ekonomisinin geri dönüşü ve küresel kriz. (Çev. N. Domaniç). İstanbul: Literatür Yayınları. (Orijinal yayın tarihi, 2008)
Kitap Bölümü

Koçak, A. & Ucar, T. (2020). Devlet ve pazarlama. Karaman, D. (Ed). Güncel Pazarlama Çalışmaları içinde (163-189), Ankara: Akademisyen Kitabevi.


ATIF TÜRÜ 
KAYNAKÇA
İNTERNET KAYNAKLARI

Yazarı belli olan internet sitesi
Ortiz-Ospina, E. (2019). Global health. Erişim adresi https://ourworldindata.org/health-meta#public-policy-and-regulation (Erişim tarihi: 15.09.2022)
Yazarı tüzel kişilik olan internet sitesi
European Environment Agency (2021, Aralık 7). Air quality in Europe 2021. Erişim adresi https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2021, (Erişim tarihi: 15.09.2022
Yazarı olmayan internet sitesi
All 33 Chile miners freed in flawless rescue. (2010, 13 Ekim). Retrieved from http://www.msnbc.msn.com/id/39625809/ns/world_news-americas/

ATIF TÜRÜ 
KAYNAKÇA
KONFERANS BİLDİRİLERİ

Basılmış konferans kitabında bildiri: Editörü olan
Game, A. (2001). Creative ways of being. J. R. Morss, N. Stephenson ve J. F. H. V. Rappard (Eds.), Theoretical issues in psychology: Proceedings of the International Society for Theoretical Psychology 1999 Conference içinde (3-12. ss.). Sydney: Springer
Basılmış konferans kitabında bildiri: Editörü olmayan
Doğdaş, T. ve Akyokus, S. (2013). Document clustering using GIS visualizing and EM clustering method. 2013 IEEE International Symposium on Innovations in Intelligent Systems and Applications (INISTA) içinde (ss. 1-4). Piscataway, NJ: IEEE. https://dx.doi.org/10.1109/INISTA.2013.6577647
Elektronik konferans kitabında bildiri: Elektronik veri tabanı
Balakrishnan, R. (2006, Mart). Why aren’t we using 3D user interfaces, and will we ever? Paper presented at the IEEE Symposium on 3D User Interfaces. http://dx.doi.org/10.1109/vr.2006.148
Basılmamış konferans bildirisi
Santhanam, E., Martin, K., Goody, A., ve Hicks, O. (2001, Şubat). Bottom-up steps towards closing the loop in feedback on teaching: A CUTSD project. Paper presented at Teaching and Learning Forum - Expanding horizons in teaching and learning, Perth, Avusturalya.

ATIF TÜRÜ 
KAYNAKÇA
TEZLER

Yayımlanmamış Tez
Kaçer, F. (2017). Politika transferi bağlamında Türkiye'de stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme (Yayımlanmamış doktora tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Yayımlanmış Tez
May, B. (2007). A survey of radial velocities in the zodiacal dust cloud (Doktora tezi). Bristol, UK: Canopus Publishing.
Elektronik tez: Ticari veri tabanında
Meininger, A. G. (2012). Essays on the economics of environmental issues: The Environmental Kuznets Curve to optimal energy portfolios (Doktora Tezi). Erişim adresi https://www.proquest.com/dissertations-theses/essays-on-economics-environmental-issues-kuznets/docview/1037066204/se-2
Elektronik tez: Kurumsal veri tabanında
Ertürk, H. (2015). Girişim sermayesi sektöründeki yatırım tercihleri ve kurumsal yönetim çerçevesinde girişimlere yapılan müdahalelerin analizi: Türkiye'deki girişim sermayesi uygulamaları (Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara). Erişim adresi https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12575/87859








































































Yayın Etiği

Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir. Etik denetimi ve etik dışı girişimlerin önlenmesi için iThenticate kullanılabilir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


Yazarların Etik Sorumlulukları


Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
- Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
- Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
- Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
- Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
- Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
- Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. (Makale Geri Çekme Formu)

Yazarlar Makale Geri Çekme Formu’nu doldurarak her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış ve taratılmış halini biibfad@bingol.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla yayım kuruluna iletmekle yükümlüdür. Yayım Kurulu geri çekme bildirimini inceleyerek yazarlara geri dönüş sağlar. Çalışmanın geri çekme isteği onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.
Geri çekme isteği onaylanan çalışmaların
a)Elektronik gösteriminin başlığının başına “Geri Çekildi:” ifadesi eklenir.
b) Elektronik gösterimdeki Öz ve Tam Metin içerikleri yerine çalışmanın geri çekilme gerekçeleri, yazar(lar)ın bağlı olduğu kurum ve kuruluşların konu hakkındaki bildirimleri ile birlikte yayınlanır.
c) Geri çekme tarihinden itibaren ilk yayınlanacak sayının elektronik ve basılı kopyasının içindekiler listesine “Geri Çekildi: Çalışma Başlığı” şeklinde eklenir.
d) Yukarıda sıralanan geri çekme bildirimleri Derginin dizinlendiği kurum ve kuruluşlara iletilir.


- Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'ne gönderilemez.
- Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları


Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:


Genel görev ve sorumluluklar


Editörler, Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
- Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,
- Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
- Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
- Düşünce özgürlüğünü destekleme,
- Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
- Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
- Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.


Okuyucu ile ilişkiler


Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.


Yazarlar ile ilişkiler


Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
- Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
- Editörler, yayın kapsamına uygun olan çalışmaları ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
- Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
- Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
- "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
- Editörler, yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
- Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.


Hakemler ile ilişkiler


Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
- Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
- Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
- Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
- Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
- Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
- Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
- Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
- Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
- Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
- Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.


Yayın kurulu ile ilişkiler


Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Yeni yayın kurulu üyelerini yayın politikaları konusunda eğitmeli, ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.
Ayrıca editörler;
- Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
- Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
- Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
- Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
- Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.


Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler


Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır.


Editöryal ve kör hakemlik süreçleri


Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.


Kalite güvencesi


Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.


Kişisel verilerin korunması


Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.


Etik kurul, insan ve hayvan hakları


Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.


Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem


Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikayetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.


Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak


Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.


Fikri mülkiyet haklarının korunması


Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.


Yapıcılık ve tartışmaya açıklık


Editörler;
- Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
- Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
- Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.


Şikayetler


Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.


Politik ve Ticari kaygılar


Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.


Çıkar çatışmaları


Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
- Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
- Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
- Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
- Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
- Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
- Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
- Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.


Yayıncının Etik Sorumlukları


Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) yayıncısı olan Bingöl Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir devlet üniversitesidir. Bu bağlamda Bingöl Üniversitesi, Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD) ile ilgili aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
- Editörler, Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
- Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
- Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.


Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız


Bingöl Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (BİİBFAD)'nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen biibfad@bingol.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.


Yayın Politikası

- Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi hakemli, uluslararası ve ücretsiz bir dergidir.
- Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, yılda iki defa, sırasıyla, Aralık ve Ağustos aylarında yayınlanır. Yeni sayı, ilgili ayın sonunda DergiPark’taki web sayfasına yüklenir.
- Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Açık Erişim politikasını benimsemiş bir dergidir. Bu nedenle dergide yayınlanan makaleler atıf yapılması şartıyla serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir ve tam metinlere bağlantı verilebilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir.
- Dergiye gönderilen makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye alınarak ön konrolden geçmektedir. Şekil ve içerik yönünden uygun olmayan çalışmalar editoryal aşamada reddedilir. Şekil ve içerik yönünden uygun bulunan makaleler hakem tayin edilmek üzere yayın kuruluna sunulmaktadır. Ancak dergiye gönderilen makaleler için hakemlik sürecine alınacağı garantisi verilmez ve makalelerin değerlendirme süresi için kesinlikle tarih verilmemektedir.
- Dergiye gönderilen makaleler değerlendirilmek üzere makalenin alanı ile ilgili olan en az iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarından birisinin olumlu, birisinin olumsuz gelmesi durumunda, yayın kararı dergi editörleri tarafından verilir. Gerekli görülmesi halinde, değerlendirilmek üzere makale üçüncü bir hakeme gönderilebilir.
- Yazarın ikinci bir makalesinin yayımlanabilmesi için en az bir yıl geçmesi gereklidir.

Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde işlem ücreti alınmamaktadır.


Creative Commons Lisansı